Elijah´s Xtreme Regret Reserve chilli omáčka 148ml
🔥 Pálivosť | 5+/5 |
---|
Rýchle odosielanie zásielok 🚚 Ponúkame kvalitné remeselné chilli omáčky 🔥 Najväčší výber čili omáčok z Hot Ones show a Mr. Kubelík show na jednom mieste 💥
🔥 Pálivosť | 5+/5 |
---|
🔥 Pálivosť | 4/5 |
---|
🔥 Pálivosť | 5/5 |
---|
🔥 Pálivosť | 2/5 |
---|
🔥 Pálivosť | 3/5 |
---|
Mrazené chilli vydržia v mrazničke až jeden rok, ale vydržia ešte dlhšie, pokiaľ si chilli papričky sušíte. To môže teoreticky vydržať veky, aj keď časom môže len trochu stratiť svoju silu. Existuje niekoľko spôsobov sušenia chilli.
V najväčších krajinách produkujúcich čili, ako je India, sušia čili papričky na slnku tak, že ich rozprestierajú na slnečnom a vzdušnom mieste. V Mexiku a mnohých juhoamerických krajinách môžete vidieť chilli visieť na vlasci v radoch – tzv. ristras. Skvele to vyzerá a zdobia nimi kuchyne, terasy a ďalšie miesta, kde kraľuje gastronómia. V krajinách, kde vám slnko toľko nepomôže, musíte používať teplovzdušné rúry, sušiarne alebo sušičky.
Ako to urobiť?
Ak sušíte čili papričky, musia byť zrelé av dobrom stave. Vyberte tie najlepšie chilli papričky a tie s chybami vyhoďte. Oplatí sa byť vyberavý. Ak chcete chilli papričky použiť na prášok, nakrájajte ich na menšie kúsky. Na sušenie na povrázku sa najlepšie hodí tenkostenné chilli papričky. Hrubou ihlou so silnou niťou alebo špagátom prepichnite do chilli dierku a natiahnite chilli na niť. Zaveste ich na suché miesto s dostatkom cirkulácie vzduchu. Chilli papričky so silnou stenou možno ľahko usušiť, keď ich nakrájate na menšie kúsky. Ak ich sušíte celé, hrozí, že splesniví.
Ak máte v úmysle použiť sušené chilli papričky na prášok alebo vločky, radšej vyhoďte semienka, pretože môžu byť trochu horká a zafarbiť prášok. Placenta (tá biela časť vo vnútri papričiek) má naopak vplyv na pálivosť (rozvádza tým po papričke kapsaicín), takže pokiaľ ju odoberiete, odoberiete tým aj pálivosť korenia.
Ak používate rúru alebo sušičku, teplota sušenia musí byť medzi 45 a 60 °C – ani pod ani nad. Príliš malým teplom riskujete vznik plesní a tým aj karcinogénneho toxínu vo vzniknutých hubách. Príliš veľká taplota zmení farbu vašich čili papričiek a váš prášok zhnedne. Sušenie chilli trvá asi 1 deň. Obsah vlhkosti 8% v čili prášku je perfektný. Sušené čili je jedno z najužitočnejších korenín, ktoré môžete nájsť. Skúšali ste niekedy smažiť slaninu a pridať k nej štipku chilli? Ak nie, čaká vás skutočná lahôdka!
Pokiaľ vás ale celý proces sušenia obťažuje, u nás v ponuke nájdete čoskoro aj sušené chilli papričky.