La Pimenterie Forbidden Fruit chilli omáčka 148ml
🔥 Pálivosť | 5/5 |
---|
Rýchle odosielanie zásielok 🚚 Ponúkame kvalitné remeselné chilli omáčky 🔥 Najväčší výber čili omáčok z Hot Ones show a Mr. Kubelík show na jednom mieste 💥
🔥 Pálivosť | 5/5 |
---|
🔥 Pálivosť | 5/5 |
---|
Pálivá chilli omáčka je v podstate akákoľvek omáčka, ktorá obsahuje chilli papričky – bez ohľadu na konzistenciu, štruktúru alebo viskozitu.
Pokiaľ sa ponoríte trochu hlbšie do odvetvia chilli omáčok, objavíte úplne nový svet odrôd a receptov pálivých chilli omáčok. Niektoré z nich boli upravované a zdokonaľované z generácie na generáciu, zatiaľ čo iné sú vyjadrením regionálnych potravinárskych tradícií a kultúr jedla. Chilli omáčky prichádzajú v nekonečných variantoch, príchutiach a silách pálivosti a po celom svete sú pálivé omáčky ceneným zvýrazňovačom chuti, korením, čerešničkou na torte alebo „To je presne to, čo som potreboval!“
Prvé komerčné štipľavé omáčky v Spojených štátoch pochádzajú už zo začiatku 19. storočia. Najstarší existujúci výrobca bol založený v roku 1868 a je to... uhádli ste správne! - Tabasco. Vtedy bola a stále je myšlienka, že by sa čili omáčka mala používať na rovnakej úrovni ako soľ a korenie.
Za posledných 10 rokov počet výrobcov čili omáčok ohromne vzrástol a možno s istotou povedať, že používanie čili omáčok viedlo k menšej potravinárskej revolúcii. To, čo bolo v 19. storočí myslené ako spestrenie na vylepšenie nudného, monotónneho jedla, sa teraz stalo hitom a túžbou dodať nášmu jedlu ešte viac chuti a ešte viac chuťových vnemov.
Tu je niekoľko príkladov toho, aké chilli omáčky môžu byť:
Hot sauce alebo Classic hot sauce
Tento štýl je omáčka na báze octu obsahujúca tepelne spracované alebo fermentované pyré z čili papričiek vo všetkých úrovniach pálivosti. Niektoré idú priamo do fľaštičiek, iné sa skladujú niekoľko rokov: napríklad v dubových sudoch. Táto pálivá omáčka sa používa hlavne ako prílohová omáčka, ale dá sa použiť aj ako prísada na varenie rôznych jedál. Tradičná výroba štipľavej omáčky sa rozšírila po celom svete a vyrába sa v Stavangeri, Havaji, New Yorku a Malawi. Najmä v posledných 10 rokoch sa výroba pálivých omáčok a množstvo odrôd, ktoré sa používajú rozšírili do rozmerov, z ktorých musí mať radosť každý milovník chilli.
Louisianska omáčka
Jednoduché zloženie, ktorá sa skladá z Jalapeno, Cayennského prášku alebo papričiek Tabasco. Často sa fermentuje a vždy sa cedí, aby sa čili omáčka zriedila a zjemnila.
Karibská omáčka
Silnejšia pálivá omáčka založená napríklad na chilli paprikách Habanero alebo Scotch Bonnet. Hustejšia ako tradičná omáčka „Louisiana Style“ a často sladená ovocím alebo ochutená horčicou. Voľnejší a tropickejší prístup k štipľavej omáčke. Dirty Dick's vytvorili úžasnú karibskú omáčku, ktorú nájdete tu. Je to jedna z našich najobľúbenejších omáčok na trhu.
Ázijská
Slabšia, ázijská odroda. Najznámejšia je Sriracha, ktorej základ tvoria fermentované červené čili. Použiť sa dá viac druhov. Našou najobľúbenejšou je s Jalapenom od Sauce Shopu, ktorú nájdete tu.
Mexická/juhozápadná omáčka
Veľa rôznych chutí a silných tónov. Vyrobená z klasických, mexických chipotle chilli (údené Jalapeños/Moritas) - jemná alternatíva k mierne silnejším Piguin chilli z mexického federálneho štátu Tabasco. Jedna z najobľúbenejších Tex-Mex omáčok v Amerike je Secreat Aardvark Habanero, v ktorej sú mimo iných pečených paradajok a má príjemnú pálivosť 3/5. Môžete ju kúpiť tu.
Picante („pikantná“) omáčka
Omáčka vyrobená z rozmixovaných paradajok, nakrájanej cibule, cesnaku, octu, typicky Jalapeños/Morita, ale nie koriander. Často sa používa ako prísada do iných omáčok alebo ako dip.
Sambal Oelek [Sambal = omáčka]
Chilli omáčka/pasta z Indonézie. Sambal oelek môže obsahovať Cabe Rawit alebo (Birds Eye) čili, cesnak, šalotku, limetkovú šťavu a palmový cukor. Sambal je populárny aj v Malajzii, na Srí Lanke av Singapure a cestou sa rozšíril do Holandska. Sambal je často popisovaná ako indonézska pochúťka, ale v Ázii sa vyskytuje v nespočetnom počte druhov a chutí.
Salsas [Salsa = omáčka]
Salsy sú hustejšie ako pálivé omáčky a obsahujú oveľa viac korenia/bylín: napríklad koriander, bazalku a trstinový cukor. Väčšinou sa vyrába čerstvé rovno na konzumáciu. Salsy prichádzajú v nespočetných miestnych aj globálnych verziách.
Taco omáčka
Omáčka, ktorá sa varí a potom mixuje, vyrobená z chilli a cibule v sladkom paradajkovom základe. Používa sa na... uhádli ste! - Tacos.
Enchilada omáčka
„Naozajstná“ omáčka z oleja a múky, ochutená susšeným chilli, cesnakom, oreganom, rascou, soľou s kuracím alebo zeleninovým vývarom.
BBQ omáčky
Často paradajkový/kečupový základ, do ktorého sa pridáva ocot, chilli, korenie a cukor. Určite to poznáte z grilovania. Kombinácia sladkého a BBQ umami je perfektná na letné večery ku grilu. Skúste napríklad medovú BBQ omáčku s chipotle od Sauce Shop.
Orientálna omáčka
Omáčka zo sójovej alebo rybej omáčky so sambalom alebo chilli pastou. Vyskytuje sa v nespočetných variáciách v závislosti od krajiny a jej tradícií. Je to taká podkategória pálivých omáčok, pretože ju skoro žiadni výrobcovia chilli omáčok navyrábajú.