Starostlivosť a skladovanie o naše čili omáčky nie je žiadna veda. Stačí dodržiavať pár jednoduchých zásad, aby vám vydržali čo možno najdlhšie. Tu je niekoľko tipov:
Kúpite si tieto vymazlené omáčky, ale nechcete ich hneď otvárať, alebo ich máte ako darček?
Chilli omáčky uchovávajte na chladnom a suchom mieste mimo priameho slnečného svetla. To by omáčkam neurobilo úplne dobre. Stačí ich dať do špajzy alebo do nejakého šuplíka a budete v pohode.
Už ste to nemohli vydržať a čili omáčku ste ochutnali?
Poriadne ich zatvárajte. Vždy sa uistite, že je fľaštička po každom použití pevne uzavretá, aby sa zabránilo vniknutiu vzduchu a následnému znehodnoteniu vašich pálivých dobrôt.
Musí byť chilli omáčky v chladničke?
Nie nutne. Kráľ všetkých čili pestovateľov Smokin Ed Currie hovorí, že takto kvalitné omáčky chladené byť nemusia. Stačí sa vyvarovať väčšiemu teplu a slnečnému žiareniu. Ona vám tiež máloktorá omáčka vydrží tak dlho, aby ste museli tieto veci riešiť (u nás je priemerná životnosť omáčok cca 3 týždne).
Mali by sme sa ale riadiť pokynmi na fľaštičke a tie hovoria jasne. Po otvorení daj do refrigerátora (chladnička)! Je to istota a omáčky tak vydží dýl. Otvorené omáčky sa teda snažte chladiť.
Udržujte čisté hrdlo. Pri kydaní najmä hustejších omáčok sa vám môže stať, že utrite hrdlo o jedlo, ktoré si chcete práve vytuniť. To je zle a treba hrdlo utrieť, aby vám tam potom to jedlo nehnilo. Rovnako tak odporúčame raz za čas utrieť hrdlo chilli omáčok čistou vreckovkou, pretože omáčka často zostáva v závite pre viečko.
Pred použitím pretrepte! Toto snáď nie je potrebné zase opakovať, ale pre istotu. Omáčky, ktoré predávame sú remeselné, vyrábajú ich nadšenci z tých najlepších prísad a neobsahujú chémiu. Preto sa stáva, že vám pri omáčke, ktorá dlho stojí vypláva na povrch tekutejšia zložka omáčky alebo sa vám na dne usadí usadenina. To je u týchto prírodných remeselných omáčok úplne normálne, preto ich pred použitím VŽDY poriadne pretrepte!
Best by: alebo môžem to ešte jesť, alebo už nie? Zatiaľ čo remeselné pálivé omáčky majú obvykle dlhšiu trvanlivosť ako tie domáce, stále majú obmedzenú životnosť. Skontrolujte dátum spotreby na fľaštičke a pokúste sa omáčku zjesť v tomto časovom rámci, aby ste si zaistili jej plnú chuť. Avšak to, že je omáčka po dátume Best by, neznamená, že je skazená. Tu záleží na tom, ako bola skladovaná. Také chilli omáčky bývajú úplne v poriadku. Ochutnajte a uvidíte.
Dodržiavaním týchto zásad predĺžite životnosť chilli omáčok na maximum. Väčšina omáčok sa zje rovnako skôr, než by vôbec k niečomu takému, ako pokazeniu došlo. A pokiaľ otvoríte nejakú extra pálivku, ktorú budete zobať len po mále, tak nám verte, že vám pri správnom skladovaní vydrží v chladničke pokojne pol roka.