Trinidad Moruga Scorpion
Trinidad Moruga Scorpion, často označovaná len ako Moruga Scorpion, je odroda chilli papričky známa pre svoju extrémnu pikantnosť. Základné informácie o Moruga Scorpion:
Moruga Scorpion pochádza z oblasti Moruga v Trinidade a Tobagu, karibskej krajine. Získala slávu pre svoju výnimočnú úroveň tepla.
Moruga Scorpion si po určitú dobu držal titul najpálivejšej chilli papričky na svete a môže sa pochváliť počtom Scoville Heat Unit (SHU), ktoré môže presiahnuť 2 milióny. Je však dôležité si uvedomiť, že úroveň pálivosti sa môže líšiť v závislosti od podmienok pestovania.
Moruga Scorpion je charakteristická svojou vráskavú a jamkovanou kožou. Papričky sú typicky červené alebo čokoládovo hnedé keď sú zrelé a majú tvar podobný iným scorpion paprikám, s tenkým špicatým chvostíkom.
Napriek brutálnej pálivosti má Moruga Scorpion ovocnú a trochu kvetinovú chuť. Oceniť jej plnú chuť však bude pre väčšinu ľudí veľkou výzvou, kvôli extrémnej pálivosti tejto papriky.
Podobne ako iné super-pálivé chilli papričky sa Moruga Scorpion pri varení používa striedmo kvôli svojmu intenzívnemu teplu. Často sa pridáva do pálivých omáčok, sals a korenených jedál, aby im dodala poriadne grády.
Moruga Scorpion získala ocenenie v roku 2012, kedy bola krátko držiteľom Guinessovej knihy rekordov pre najpálivejšiu čili papričku na svete.
V Trinidade a Tobagu sa stala Moruga Scorpion zdrojom hrdosti a jej pestovanie je súčasťou miestnej poľnohospodárskej krajiny. Sú na svoju papričku hrdí a oslavujú ju v regionálnych kulinárskych akciách a súťažiach.
Rovnako ako u iných extrémne pálivých paprík vyžaduje manipulácia s Moruga Scorpion opatrnosť. Odporúčame nosiť rukavice a treba dávať pozor, aby nedošlo ku kontaktu s citlivými oblasťami, pretože olej z takto pálivej papričky môže podráždiť kožu.
Omáčky čo obsahujú Trinidad Moruga Scorpion kúpite tu.