Severná Amerika: Prijatie tradičného Tabasca a ďalších...
Omáčka Tabasco sa vyrába z papričiek Tabasco (Capsicum frutescens), ktoré zrejú niekoľko rokov v drevených sudoch, než sa zmiešajú s octom a soľou. Výsledkom je ohnivá, pikantná omáčka, ktorá dodáva jedinečný šmrnc nespočetných jedál. Omáčku Tabasco, ktorú pôvodne vytvoril Edmund McIlhenny v polovici 19. storočia na ostrove Avery v Louisiane, odvtedy vyrába a celosvetovo distribuuje spoločnosť McIlhenny Company.
V Severnej Amerike, najmä v južných štátoch, bola omáčka Tabasco pridaná do rôznych tradičných jedál. Medzi obľúbené príklady patria:
Cajunská a kreolská kuchyňa: Louisiana je známa svojimi charakteristickými cajunskými a kreolskými kuchyňami a omáčka Tabasco je kľúčovou zložkou mnohých ich klasických jedál. Gumbo, jambalaya, étouffée, červená fazuľa a ryža často obsahujú pikantnú chuť Tabasco, ktorá zvýrazní ich chuť.
Tex-Mex Delights: V juhozápadných Spojených štátoch prevláda Tex-Mex kuchyňa. Tex-Mex pokrmy ako enchiladas, tacos a chili con carne sa často podávajú s fľaštičkou Tabasca na stole, čo hosťom umožňuje pridať pikantnosť podľa svojich preferencií.
Pokrmy z morských plodov: V pobrežných oblastiach Severnej Ameriky, najmä v miestach, ako je Maryland a oblasť Chesapeake Bay, je omáčka Tabasco obľúbenou prílohou k morským plodom, ako sú ustrice, krabie koláče a pokrmy z kreviet.
Obľúbené raňajky: Tabasco možno tiež nájsť na mnohých raňajkových stoloch po celej Severnej Amerike. Dodáva pikantný nádych vajíčkam, raňajkovým párkom a kokteilom Bloody Mary, ktoré sú známe svojou pikantnosťou.
Okrem tradičného použitia sa omáčka Tabasco stala aj všestrannou ingredienciou v súčasnej kuchyni a inšpiruje kuchárov k experimentom s novými kombináciami chutí. Možno ho použiť ako marinádu na mäso, omáčku na pizzu a šaláty a dokonca aj do dezertov, ako sú čokoládové hľuzovky na prekvapivé spestrenie.
V posledných rokoch, keď sa globálne trendy v oblasti potravín stali dobrodružnejšími, zaznamenala Severná Amerika aj nárast záujmu o ďalšie pálivé omáčky a korenie na báze chilli z rôznych oblastí a kultúr. Patria medzi ne mexické salsy, karibské pálivé omáčky a ázijské chilli pasty, ktoré si našli cestu do severoamerických kuchýň a reštaurácií a pridávajú ďalšie možnosti chuti a komplexnosti kulinárskej krajine regiónu.
Na záver možno povedať, že omáčka Tabasco zostáva obľúbenou a ikonickou ingredienciou v severoamerickej kuchyni, predstavuje kontinentálnu tradíciu a ochotu skúmať a začleňovať nové chute z celého sveta.
Najobľúbenejšie Americké omáčky aj s Tabascom zakúpite u nás na Saucy.
Diskusia