Prečo nám z ostrého jedla tečie z nosa?
Všetko to súvisí s evolúciou. Rastliny produkujúce čili papričky chcú zabrániť tomu, aby ich plody zožrali cicavce, ako sme my, a preto vyvinuli látku kapsaicín. Ten maximálne dráždi sliznice, aby cicavce opätovne nezožrali papričky rastliny. Chilli paprika v skutočnosti nespôsobuje poškodenie tkanív slizníc, ale aktivuje nervové receptory, ktoré detekujú pálenie. Tie vyšlú signál a prinútia váš nos k produkcii väčšieho množstva hlienu, ktorý chráni vaše dutiny.
Ale ani cez tento falošný pálivý trik rastlín chilli paprík sa im nepodarilo odradiť všetky cicavce od ich konzumácie. My sme sa cez všetko to popoťahovanie a trpenie stali fanúšikmi tejto pikantnej záležitosti. Pokiaľ máte po prečítaní tohto článku chuť si otestovať vašu produkciu rezancov, odporúčame žmurknúť na extrémne pálivé omáčky.