Prečo ľudia milujú pálivé jedlo? Veda o chilli a jeho účinkoch.

Prečo ľudia tak milujú pálivé jedlo?
Pálivosť chilli papričiek sa vyvinula ako obranný mechanizmus proti tomu, aby ich cicavce, vrátane ľudí, jedli. Prečo sa teda ľudia naopak do pálivých pokrmov zamilovali? Krátka odpoveď znie: užívame si príliv endorfínov a oceňujeme chuťové aj zdravotné benefity. Podľa štúdie publikovanej v International Journal of Gastronomy and Food Science existujú štyri hlavné teórie, ktoré tento fenomén vysvetľujú. Tieto teórie sa vzájomne nevylučujú, ale skôr sa dopĺňajú a poskytujú užitočný pohľad na tento jav.
Hypotéza masochizmu a hľadanie vzrušenia
Jedna z najobľúbenejších teórií tvrdí, že konzumácia pálivého jedla je podobná behu maratónu - ľudia si postupne vytvárajú závislosť na prívale endorfínov, ktorý spôsobuje. Paul Rozin (1987) navrhol, že pocit pálenia v ústach môže vyvolať uvoľnenie endogénnych opioidov, čo vedie k pocitu uspokojenia. Táto hypotéza je obzvlášť populárna v Severnej Amerike, kde je schopnosť zvládnuť pálivosť chilli papričiek často spájaná s maskulinitou. Na druhú stranu v Mexiku je chilli bežnou súčasťou kuchyne a konzumuje sa skôr pre svoju chuť ako pre svoju ostrosť.
Antimikrobiálna hypotéza
Ďalšia teória predpokladá, že korenie, vrátane chilli, bolo pôvodne pridávané do jedla kvôli jeho schopnosti ničiť baktérie a chrániť potraviny pred skazením. Štúdie ukazujú, že množstvo korenia v masových receptoch rastie s priemernou okolitou teplotou, čo podporuje myšlienku, že chilli pomáhalo ľuďom pred dobou chladničiek chrániť potraviny pred mikrobiálnym rozkladom.
Hypotéza termoregulácie a slinenia
Ďalšie možné vysvetlenie spočíva v tom, že čili vyvoláva potenie na tvári, čo môže pomáhať s ochladzovaním tela v horúcich klimatických podmienkach. Niektorí odborníci tiež upozorňujú na schopnosť capsaicínu podporovať tvorbu slín, čo uľahčuje konzumáciu suchých potravín. Avšak táto teória v posledných rokoch stratila na popularite, pretože mnoho iných korenín nemá žiadny vplyv na termoreguláciu ani produkciu slín.
Medicínske a zdravotné aspekty
Chilli sa v histórii využívalo nielen ako potravina, ale aj ako liečivý prostriedok. Existujú štúdie, ktoré naznačujú možné spojitosti medzi nadmernou konzumáciou capsaicínu a rizikom rakoviny žalúdka, ale dôkazy nie sú jednoznačné. Naopak nedávna epidemiologická štúdia ukázala, že ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo pálivých papričiek, mali o 13 % nižšiu pravdepodobnosť úmrtia v priebehu dvadsiatich rokov v porovnaní s tými, ktorí chilli nekonzumovali.
Zdá sa, že odpoveď na otázku, prečo ľudia milujú pálivé jedlo, spočíva v kombinácii všetkých týchto teórií. Antimikrobiálna hypotéza mohla hrať kľúčovú úlohu pri prvotnom rozšírení chilli v kuchyniach po celom svete, ale v modernej dobe ju už nie je tak potrebné. Hlavným dôvodom, prečo si ľudia pálivé jedlo užívajú dodnes, je pravdepodobne zmes endorfínového náboja, kultúrnych zvyklostí a jedinečnej chuti, ktorá chilli do pokrmov prináša.