Jalapeño
Jalapeno sú stredne veľké až veľké čili papričky, ktoré sú obľúbené pre svoju miernu až strednú pálivosť a výraznú chuť. Základné info o Jalapenos:
Pôvod a meno: Jalapeños sú pomenované po mexickom meste Xalapa (tiež napísané Jalapa), ktoré je hlavným mestom štátu Veracruz. Predpokladá sa, že pochádzajú z Mexika.
Vzhľad: Jalapeños sú v mladosti typicky zelené a dozrievajú do červenej farby. Papriky sú asi 2 až 3 palce (5 až 8 cm) dlhé a majú kužeľovitý tvar s miernym zakrivením.
Tepelná úroveň: Na Scovilleovej tepelnej stupnici, ktorá meria pikantnosť chilli papričiek, sa jalapeños obvykle pohybujú od 2 500 do 8 000 Scovilleho tepelných jednotiek (SHU). Vďaka tomu sú jemnejšie ako niektoré iné čili papričky, ale stále sú schopné poskytnúť znateľný kop.
Profil chuti: Jalapeños majú jedinečnú chuť, ktorá kombinuje miernu horúčosť s mierne sladkou a trávnatou chuťou. Teplo sa koncentruje v semenách a bielej membráne vo vnútri papriky, takže odstránením týchto častí môžete znížiť pikantnosť.
Kulinárske využitie: Jalapeños sú široko používané v mexickej kuchyni a stali sa obľúbenými v rôznych medzinárodných pokrmoch. Možno ich nakrájať na plátky, nakrájať alebo nakrájať na kocky a použiť do sals, omáčok, marinád a ako zálievku na nachos, tacos a ďalšie pokrmy.
Konzervácia: Jalapeños sa často nakladajú a predávajú v pohároch, známych ako nakladané jalapeños, ktoré možno použiť ako korenie alebo pridať do rôznych jedál. Možno ich tiež sušiť alebo údiť a vyrobiť z nich chipotle papričky.
Nutričná hodnota: Jalapeños majú nízky obsah kalórií a sú dobrým zdrojom vitamínov A a C. Obsahujú aj malé množstvo ďalších živín, vrátane draslíka a vlákniny.
Kulinárske odrody: Existujú rôzne odrody jalapeños, z ktorých každá má svoje vlastné vlastnosti. Niektoré môžu mať jemnejšiu alebo pálivejšiu chuť a existujú aj odchýlky vo veľkosti a farbe.
Omáčky čo obsahujú Jalapeno kúpite tu.