7 dôvodov, prečo jesť viac pálivého jedla ako chilli omáčky a chilli papričky.

Dlhší život
The New York Times napísal v roku 2015 o štúdii, ktorá dokázala, že pálivé jedlá sú spojené s dlhším životom. Vedci z amerického Harvardu analyzovali čínsku štúdiu, v ktorej bolo počas siedmich rokov sledovaných najmenej 485 000 Číňanov. Ľudia, ktorí používali chilli papričky (a ďalšie korenie) na dochutenie jedla, mali o 10 % nižšiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia. U ľudí, ktorí jedli korenené jedlá najmenej 6 až 7-krát týždenne, bolo toto percento dokonca 14 %. Súvislosť medzi pikantným jedlom a dlhším životom je ešte silnejšia ako medzi alkoholom a starnutím a s najväčšou pravdepodobnosťou je spôsobená látkou kapsaicín, ktorá je v paprikách taká hojná.
Menej chorôb
Vedci z Harvardu, ktorí analyzovali čínsku štúdiu, tiež zistili, že korenené jedlá majú nasledujúce zdravotné prínosy:
- menšie šance na rakovinu
- nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení vďaka charakteru znižujúcim cholesterol
- menšia pravdepodobnosť ochorenia dýchacích ciest
Kapsaicín je vraj obzvlášť účinný proti nádorom. Vedci u myší otestovali, že kapsaicín zničil asi 80% rakovinových buniek a zmenšil nádory na pätinu ich veľkosti.
Inhibuje zápal
Látka kapsaicín, vďaka ktorej sú papriky tak neuveriteľne zdravé, tlmia zápal a dokonca s ním bojuje.
Pomáha bojovať proti bolestiam hlavy
Zázračná zložka kapsaicín má analgetický účinok (utišuje bolesť). Najmä v kombinácii s kofeínom ide o zbraň, ktorú je možné použiť proti bolestiam hlavy a vznikajúcim migrénam.
Strata váhy
Podľa výskumu kapsaicín pomáha vášmu telu spaľovať viac kalórií, zrýchľuje metabolizmus o 5% a môže zvýšiť spaľovanie tukov až o 16%. To je spôsobené termogénnym efektom, ktorý uvádza váš metabolizmus do režimu spaľovania tukov.
Znižuje krvný tlak
Papričky obsahujú vitamíny A a C, ktoré posilňujú vaše cievy. Kapsaicín zaisťuje, že vám bude lepšie prúdiť krv celým telom. Tieto dve kombinácie udržujú zdravé srdce a krvné cievy a stabilný krvný tlak. So zlou hladinou cholesterolu vám dokážu papričky tiež veľmi pomôcť.
Znižuje stres
Serotonín je hormón dobrého pocitu, ktorý podporuje jedenie pálivého. Ste v nejakom útlme? Čas zjesť Carolina Reaper! Alebo poriadna dávka štipľavej omáčky. To bude stačiť.
Teraz už samozrejme zostáva urobiť len jednu vec: ponoriť sa do nášho sortimentu pálivých omáčok a vybrať si tie, ktoré vám padnú do chuti. Chilli omáčok nie je nikdy dosť!
Diskusia